Från textilt mönster till digitalt fönster
Projektet började som en idé hos Gunilla Humble om att dokumentera folkdräkter i Ovansjö socken, med syfte att sprida kunskap om det textila arvet i bygden. Här finns en skatt som ofta är dold och svårtillgänglig för allmänheten i arkiv och privata samlingar.
Genom att fotografera originalplagg och skanna mönsterbladen och publicera detta på internet skulle man kunna öka tillgängligheten och bidra till att skapa intresse och kunskap hos fler människor.
Leader Gästrikebygden nappade på idén och gav ett bidrag till ett så kallat "sprintprojekt". Målet var att hitta praktiska former för digitalisering och spridning av infomation och kunskap om det textila arvet i Ovansjö.
Inventera, fotografera och digitalisera
Inledningsvis fotograferades dräkter och dräktdelar som finns i Järbo Hembygdsförenings textilarkiv. De mönster som finns i arkivet för dessa objekt har skannats och sparats som pdf-filer som får användas för personligt bruk. Det kommer alltså att utökas med delar av det som finns i Ovansjö Hembygdsförenings samling.
Därefter har materialet publicerats på Järbo Hembygdsförenings webbplats och successivt utvecklats med sidor med litteratur och många olika skrifter från universitet och folkhögskolor samt med länkar till hantverkare och försäljare med mera.
En del i arbetet har varit att vid flera tillfällen samla intresserade för visningar av dräkter och föredrag om dessa. Presentationerna har varit välbesökta.
Moa, på bilden, har vävt allt material själv, sytt hela sin dräkt och visade upp den för första gången på Folkdräktsfrossan i Järbo Folkets hus i maj 2025. Det hade hon gjort med hjälp av digitala mönster, bilder och beskrivningar på www.digidrakt.se. Precis så vill vi göra materialet tillgängligt för flera.
Sprida kunskap och skapa nätverk
Genom att publicera projektets resultat på detta sätt kan kunskapen om och intresset för folkdräkter spridas till många. Det gör det också möjligt för många att tillverka sina egna folkdräkter. Det kan även öka möjligheterna för hantverkare att jobba inom området.
Bland de informationsinsatser som gjorts under projektets gång kan nämnas artiklar i lokala tidningar och medlemstidskriften för Svenska Folkdansringen. En utställning om kjolsäckar har visats på biblioteken i Storvik och Järbo och planeras i Sandviken senare. Facebookgruppen Vi som gillar folkdräkter har fått notiser och naturligtvis har Hembygdsföreningens egen webb använts. Gunilla Humble har deltagit vid en utställning anordnad av Gästriklands Hemslöjdsförening.
Projektet har lett till att en mängd personliga kontakter tagits med bland annat hantverkare och enskilda "hobbysömmare".
Fler mönster, mer litteratur
Projektsidorna utökas hela tid med fler mönsterblad och litteratur med anknytning till dräktskick och hantverket. En hel del arbete har lagts ned på att göra äldre mönster tydligare och i flera fall har de ritats om då beskrivningarna varit otydliga och ibland svårtolkade.
Finansiering och ekonomiskt stöd
Digidräktprojektet har även 2025 erhållit generösa bidrag för sitt arbete med digitalisering och kunskapsspridning om kulturarvet i Gästrikland. Arbetet med att digitalisera Ovansjös rika textila arv avseende folkdräkter fortsätter, under 2025 fokuserar vi på bröllopsklädsel och bröllopsseder. Webbplatsen uppdateras fortlöpande.
Bidrag har erhållits från olika stiftelser och organisationer och det har säkerställt att projektet kan fortsätta.
Stort tack till följande fonder och stiftelser:
- Gästriklands Kulturhistoriska Förening
- Gästriklandsfonden till Hedvig Ulvsparres minne
- Lars Bucans Kulturstiftelse
- Gunvor Göranssons kulturstiftelse
- Leader Gästrikebygden






Projektledning och medarbetare
Den drivande kraften i detta projekt är Gunilla Humble, som har ett stort engagemang för Ovansjödräkten sedan många år tillbaka. Hon har bidragit med bilder, mönster och mycket annat.
Gunilla kallar sig själv för "dräktnörd" och har under åren sytt flera olika varianter av dräkter från Ovansjö och samlat på sig ett stort antal mönster och beskrivningar. Dessutom har hon med tiden fått ett stort kontaktnät av personer med kunskaper om och intresse för folkdräkter.
I övrigt har konsthistoriker Anna-Johanna von Platen deltagit i projektet. Hon är specialist på dokumentation av kyrkliga inventarier. Olle Thåström har som webbredaktör konstruerat webbsidorna.
På bilden hela projektgruppen tillsammans med Järbo Hembygdsförenings ordförande, Mari Hyttmark, till vänster. Madelene Dahlberg har senare tillkommit i gruppen.
Föregångare och förebilder
Vi som arbetat med projektet vill rikta ett tack till några av våra många föregångare avseende dräkter i Ovansjö samt till de institutioner, stiftelser och föreningar som stött arbetet ekonomiskt och på annat sätt.
Margareta Gisselson har varit verksam som dräktråd i distriktet med rådgivning i Gästrikland. Hon har gjort ett enormt arbete med att rita mönster till olika dräktdelar från Ovansjö och har donerat dem med copyright till Järbo Hembygdsförening och därmed gett förutsättningarna för vårt projekt idag.
Det är Margareta Gisselson som målat denna akvarell av en broderad brudsärk från Stocksbo med märkning år 1806. Orginalet till bruksärken finns i Ovansjö Hembygdsförenings samlingar och mönster finns för den som vill sy en likadan.
Hedvig Ulvsparre: Känd som Gästriklands textila upptäckare.
Greta Hedlund: Författare till boken "Dräkt och kvinnlig slöjd i Ovansjö Socken 1750-1850"
Lisa Hedberg: Donerade sina insamlade dräktdelar till Järbo Hembygdsförening
Maj Britt Forsgren: Vävlärarinna och initiativtagare till Järbos textilkammare
Och som nämnts ovan, Margareta Gisselson.
Ann-Mari Jerner har beredvilligt ställt upp som modell vid fotografering av dräkter, liksom bidragit med mönster och mycket kunnande.
Fotot med Järbo Hembygdsförenings stolhet Masmästargården visar Siv Holm som också lång tid varit verksam lokalt i Järbo med vävning och sömnad av folkdräkter. Bilden har publicerats som vykort.
Kontaktuppgifter
Gunilla Humble, projektledare, e-post: humblegunilla (snabela) gmail.com
Anna-Johanna von Platen, fotograf, e-post: anna-johanna (snabela) inventaria.se
Madelene Dahlberg, mönster, tyger, e-post: info (snabela) komudesigns.com
Olle Thåström, webbredaktör, e-post: olle (snabela) thastrom.net.
Publicerad 2021-11-13
Projektet har erhållit stöd från många organisationer.